Hair & Skin Care

Haarwerken

Veel mensen denken bij haarwerken (pruiken) gelijk aan carnaval, maar er zijn ook mensen die dagelijks een pruik nodig hebben. De meesten hebben dit voor een bepaalde periode nodig, slechts enkelen voor de rest van hun leven. 

Waarom haarwerken nodig?

Er kunnen diverse redenen zijn waarom iemand een pruik nodig heeft. De meest voorkomende reden is ziekte. Als iemand bijvoorbeeld kanker heeft en bestraald wordt of chemokuur krijgt, dan vallen in de meeste gevallen de haren uit. Voor veel mensen (voornamelijk vrouwen) is dit slecht voor het zelfvertrouwen. Doordat ze ziek zijn, zien ze er al minder gezond uit en als zij hun haren dan ook nog eens kwijtraken, dan is dat absoluut niet fijn. Er zijn vrouwen die er voor kiezen om dan een hoofddoek om te doen of om een pet of muts te dragen, maar dan valt het nog steeds op dat zij ziek zijn. De meeste mensen willen dit niet. Daarom kiezen zij voor een mooie pruik. Al voordat iemand zijn of haar haren verliest worden zij uitgenodigd om een pruik aan te laten meten. De mensen die deze pruiken aanmeten en maken hebben hier een speciale opleiding voor gedaan. Zij kunnen pruiken heel mooi namaken, de pruiken zijn dan nagenoeg identiek aan het echte kapsel van de patiënt. Zodra de haren uit beginnen te vallen, kan de patiënt de pruik ophalen. Zij krijgen dan uitleg over hoe zij deze moeten gebruiken en ook moeten reinigen. 

Hoe haren doneren?

Vroeger werden pruiken niet van echt haar gemaakt, je zag het dan erg goed als iemand een pruik op had. Nu is dat gelukkig wel anders. Nu wordt er vaak gebruik gemaakt van echt haar. Voor het maken van een pruik is heel veel echt haar nodig. Als jij lang haar hebt wat je af wilt knippen, zou het dus erg fijn zijn als je dat wilt doneren aan de Haarstichting. Het mag geverfd of grijs zijn. Dit maakt niets uit. De enige eis die gesteld wordt, is dat het haar minimaal 30 cm lang moet zijn. In Nederland zijn diverse kapsalons waar je tegen een gereduceerd tarief (of soms zelfs gratis) jouw haren kunt laten knippen als je jouw haren doneert aan de Haarstichting. De haren moet je op een vlecht in de envelop opsturen naar de Haarstichting. Je kunt dit zelf doen, maar het is ook mogelijk om het op te laten sturen door de kapsalon. Als jij een gebruikte pruik thuis hebt liggen die je niet meer gebruikt, dan kan je deze ook doneren aan de Haarstichting. Hier zijn zij ook weer erg blij mee.

Voor meer informatie spreek met Limburg Hair.