Hair & Skin Care

Pruiken, haarwerken, toupetten en synthetisch haar

Een pruik aanmeten

Het dragen van een pruik kan door allerlei overwegingen en omstandigheden. Een trieste omstandigheid is dat mensen ziek zijn en/of zware medicijnen krijgen, waardoor het haar uitvalt. Soms heeft iemand van nature dun of weinig haar, zoals mannen die kaal worden. Maar er bestaan ook nog beroepen waar men ambtshalve een pruik draagt. Ook wordt er in de entertainmentwereld wel eens een pruik gedragen, omdat het esthetisch mooier is, of beter bij het karakter past.

De geschiedenis van de pruik

Aan het einde van de 17e eeuw, was het de Franse koning Lodewijk XIV, die voor het eerst een pruik droeg en zo de aftrap gaf aan een geheel nieuw modeverschijnsel, die tot in de 19e eeuw zou duren. Men noemt die tijd ook wel de pruikentijd. Het was vooral de rijke elite die zich een pruik liet aanmeten en ook vooral mannen. Arme vrouwen, die een centje wilden bijverdienden, stonden hun haar af, waar de dure pruiken van gemaakt werden. De armlastige mensen, kozen veelal voor een pruik van paardenhaar. Het was mode om de pruiken met een zalf en poeder te behandelen. Tegenwoordig schamen kalende mannen zich niet meer en dragen mannen zelden een pruik. Voor vrouwen is het meer gewoon om een pruik te dragen.

Soorten pruiken

Pruiken zijn er in allerlei soorten en maten. Er zijn gedeeltelijk bedekkende pruiken, die in de volksmond ook wel haarstuk of toupet genoemd worden. Deze pruiken zijn meer een toevoeging op het bestaande haar, of om een gedeeltelijke kaalheid te verbergen. Een volledig haarwerk is de meest gebruikte pruik. De pruik kan hand- of machinaal geknoopt worden, waarbij handgeknoopt vaak de voorkeur heeft, omdat dit nauwkeuriger en natuurlijker is. Een pruik van synthetisch haar is vaak wat goedkoper, maar wel minder natuurlijk. Synthetisch haar heeft een bepaalde onnatuurlijke glans. Bij nieuwere pruiken wordt het synthetische haar ruwer gemaakt, waardoor een deel van de glans verloren gaat. Wil je een echt natuurlijke look, dan moet je kiezen voor de wat duurdere pruik van echt haar. Daarbij moet je ook letten op afkomst. Als Europese, een pruik kiezen van Aziatisch haar is ook niet natuurlijk. Nu is Europees haar, wel minder goed te krijgen, dan Aziatisch of Chinees haar en ook gevoeliger, omdat het vrij dus haar is. 

Onderhoud van pruiken

Het onderhoud van de pruik, hangt af van welk materiaal hij gemaakt is. Een pruik van echt haar moet je alleen wassen, als het echt nodig is en kan met lauw water en babyshampoo. Kies bij een synthetische pruik, shampoo die speciaal geschikt is voor synthetisch haar.

Voor meer informatie spreek met Dohmen Hair