Hair & Skin Care

Kapper

Kapper worden: wat houdt dat in?

Iedereen is in zijn of haar leven vast al minstens een keer bij een kapper of haarstyliste geweest. Of je nu je de puntjes bij hebt laten knippen of misschien voor een speciale gelegenheid zoals een gala of bruiloft een mooie coupe wilde hebben. Je kapsel kan heel je uiterlijk en uitstraling veranderen, dus een een goede haarstyliste kan enorm verschil uitmaken in hoe je je voelt.   

Wat een kapper allemaal voor je kan betekenen

Kappers hebben een veelzijdig beroep. Je kunt natuurlijk naar een kapperszaak toe om je haren te wassen, knippen en föhnen, maar je kunt er ook terecht voor permanenten, verven of allerlei haarbehandelingen. En soms weet je eventjes niet meer zo goed wat je aanmoet met je haar, omdat het zo pluist of omdat haarverf niet uitgepakt heeft zoals je had gehoopt. In deze gevallen zijn de dames of heren van de kapperszaak je reddende engel! Sommige salons zijn gespecialiseerd in een bepaalde tak. Zo zijn er bijvoorbeeld kapperszaken die gericht zijn op mannen, maar er bestaan ook salons die speciaal bedoeld zijn voor krullend haar of het zetten van extensions.  ALs je op zoek bent naar een goede kapper, ga dan eens langs bij Yorimage .


Hoe word ik kapper?

Als je geïnteresseerd bent in het kappersvak, dan kun je daar een opleiding voor volgen. Dit kan op verschillende manieren, maar als eerste is het belangrijk dat je een vmbo-diploma op zak hebt en het maakt daarbij verder niet uit welke leerweg je hebt gekozen. Vervolgens kun je met dit diploma verschillende vervolgopleidingen doen, bij een gespecialiseerde kappersacademie of kappersschool, of op een een roc (regionaal opleidingscentrum). Houd er wel rekening mee dat een kappersopleiding bij een gespecialiseerde kappersacademie of kappersschool een particuliere opleiding is en de opleiding hier niet bekostigd wordt door de overheid. De roc wordt wel (deels) gefinancierd door de overheid, dus de kappersopleiding zal hier goedkoper zijn. Maar eigenlijk maakt het niet uit waar je de opleiding doet, want je krijgt op bijna alle kappersopleidingen ongeveer dezelfde vakken. Algemene vakken zoals knippen/snijden, wikkelen, vlechten, föhnen, omgaan met krultangen en stijltangen en kleurbehandelingen behoren tot de standaardvakken. Naast deze standaardvakken kun je ook een keuzevak doen, zoals visagie/make-up. Ook krijg je op het roc nog een aantal algemene vakken, zoals: Rekenen, Nederlands en Loopbaan en Burgerschap. Verder moet je als onderdeel van de opleiding ook stage lopen bij een echte kapsalon, waar je onder begeleiding van een ervaren kapper klanten kunt knippen of andere behandelingen kunt uitvoeren.